Un interviu realizat de Florentina Dumitru si Daniela Florea
Rep: De ce aţi ales biologia? Când v-aţi decis? De ce v-aţi decis sa deveniţi profesor,şi nu medic sau cercetător, etc.?
Prof. Adriana Simion: Încă din clasele primare, deci de la o vârstă destul de fragedă,am tot fost preocupată de tot ceea ce înseamnă viaţă:plante,animale,om. Am găsit o parte din răspunsurile la preocupările mele în materiile învăţate la şcoala:chimie, fizică, istorie, dar mai ales în biologie. Aşadar mi-am dorit să devin profesor de biologie, o misiune grea, dar frumoasă!Am lucrat şi ca cercetător-biolog,dar pentru o scurta perioada de timp,iar profesia de medic m-a tentat tot timpul. Cu toate acestea am luat decizia finală: „Este mai bine să-i învăţ pe cei din jur,decât să-i tratez”– aşa s-a născut meseria de profesor, care m-a adus aproape de voi.
Rep: Se vorbeşte despre exigenţa dvs. Vă consideraţi o profesoară exigentă? Cum este mai bine să fie un profesor din acest punct de vedere?
A.S.: Dacă:responsabilitatea, seriozitatea, corectitudinea, punctualitatea, respectul pentru sine şi pentru elevi îşi găseşte semnificaţia în cuvântul”exigent”, atunci da, sunt un profesor exigent care va şti întotdeauna ce să ceară, ce să urmărească în procesul de formare al elevilor si va evita apropierea de elevi prin note nejustificate si iresponsabile.
Fiecare profesor are propria sa conduită. Prin conduita sa poate crea modele pozitive sau dimpotrivă. Un profesor trebuie sa fie profesor atât din punct de vedere al pregătirii de specialitate cât şi al moralităţii. Să nu uităm că, înainte de a fi profesori în disciplina noastră, influenţăm formarea de caractere, personalităţile, suntem deci răspunzători de moralitatea voastră.
Rep: Care este relaţia dvs. cu elevii in afara orelor de curs? Cum sunteţi ca dirigintă?
A.S.: Este o relaţie bazată pe respect reciproc şi disciplină. Ca diriginta, rolul se schimbă. O dirigintă este,de fapt, o mamă care iartă, îngrijeşte, face observaţii, încurajează, se preocupă permanent de starea de sănătate a elevilor, de problemele şcolare şi personale şi aşa mai departe. Îmi place acest rol secundar de dirigintă şi mamă cu…30 de copii!
Rep: Părerea unora este că biologia este o materie la care „se toceşte” şi care nu are tangenţe cu logica, gândirea, etc. Ce ne spuneţi despre asta?
A.S.: De fapt, aceasta e principala problemă a elevilor – incapacitatea de a face conexiuni logice între noţiunile învăţate. Sunt câteva materii unde, fără o astfel de conexiune, procesul de învăţare devine greoi, obositor, şi îndepărtează elevii tot mai mult de şcoală. Biologia şi celelalte materii din aria ştiinţelor naturii (fizică, chimie) nu pot fi asimilate temeinic decât prin logică. Sunt de acord că nu toate materiile vă atrag la fel, dar, ca liceeni, trebuie să le parcurgeţi pe toate şi astfel să vă formaţi o cultură generală. Noţiunile memorate sau, cum spuneţi voi, tocite nu garantează succesul decât pentru scurt timp. Sunt multe noţiuni, fiecare materie are dificultăţile ei şi „neuronului” îi este imposibil să reţină atâta informaţie. Încercaţi deci să schimbaţi stilul de învăţare, punând accentul pe esenţial, logică, rigoare în exprimare, dar mai ales încercaţi să înţelegeţi ceea ce învăţaţi – este mult mai uşor aşa, decât o memorare fără sens.
Rep: Dvs. cum eraţi ca elevă de liceu? Cum vă petreceaţi timpul liber, ce materii vă plăceau?
A.S.: Am fost o elevă ca şi voi, care a alocat timpul necesar pentru studiu dar şi timp pentru preocupările specifice vârstei. Timpul liber îl petreceam la film, teatru, în excursii, plimbări, făcând diverse lucruri.
Materiile preferate:biologia, chimia, limba română, educaţia fizică, istoria.
Rep: Cum caracterizaţi generaţia actuală, cum îi vedeţi pe adolescenţii de astăzi, comparativ cu generaţia dvs.?
A.S.: Adolescenţii de astăzi sunt şi adolescenţii din generaţia mea, dar cu o mică observaţie: au mai pierdut din răbdare si au devenit uşor superficiali. Probabil din cauza accesului vast la informaţie.
Rep: Aţi mai fost profesoară într-un liceu din Bucureşti. Cum vedeţi liceul nostru şi elevii?
A.S.: Da, am fost profesoară in Bucureşti la Liceele Ion Barbu şi Emil Racoviţă. În Bucureşti, ca şi aici, în liceul nostru, sunt elevi buni, foarte buni şi mai puţin buni. În liceul nostru, performanţele elevilor pot fi mult mai mari, dar asta implică o exigenţă mai mare. V-am explicat ce presupune asta!
Rep: Biologia are un loc I în viaţa dvs. în afara şcolii?
A.S.: În afara şcolii, nu numai eu, ci noi toţi ne „lovim” iar de biologie, deoarece ea ne aduce informaţii practice despre: stilul de viaţă sănătos ori nesănătos, funcţionarea organismului, adaptarea la mediu, influenţa agenţilor patogeni (microbii) asupra organismului, despre natură, etc. Ca atare, biologia are un prim loc şi în viaţa din afara şcolii!
Rep: Ce pasiuni, ce hobby-uri aveţi în timpul liber?
A.S.: În timpul liber îmi place să citesc, să navighez pe Internet – site-uri de specialitate pentru a mă documenta, merg la film, în excursii la munte la sfârşit de săptămâna, în vizite – la fel ca şi voi, nu?
Rep: Care sunt calităţile pe care le apreciaţi la un om? Ce sunt defecte detestaţi?
A.S.: Apreciez şi definesc un om după următoarele calităţi: corectitudine, modestie, toleranţă, obiectivitate, seriozitate. Defectele care îmi displac la o persoană sunt: iresponsabilitatea, minciuna,neimplicarea, nepăsarea.
Rep: Ştiţi că, asemenea multor profesori, aveţi un „pseudonim” secret care v-a fost atribuit de către elevi – în cazul dvs. după un personaj dintr-o emisiune TV, „Super-Nanny”?
A.S.: Am urmărit şi eu acea emisiune, şi cunosc personajul la care vă referiţi. Aveţi dreptate: e vorba despre o doamnă brunetă, care poartă uneori ochelari şi impresionează prin moralitate şi principii solide care au ca scop să formeze tinerii, să-i pregătească pentru viaţă, să amelioreze conflicte,să corecteze greşeli,etc.
Dacă ne asemănăm din aceste puncte de vedere, înseamnă că aţi făcut o comparaţie frumoasă şi vă mulţumesc!
Rep:Un gând pentru revista noastră.
A.S.: Aş vrea să felicit pe toţi cei care au dat viaţă acestei reviste (redactori, profesori colaboratori,director). Faceţi lucruri frumoase, utile şi de calitate! Mult succes!