Natalia Nae
Tinerii îşi cunosc astăzi drepturile şi profită de ele într-un mod greşit
E normal ca oamenii să gândească diferit, deoarece, prin natura noastră, suntem diferiţi. Mentalităţile diferă in funcţie de personalitate, educaţie, vârstă. Generaţiile diferă între ele prin modul de gândire şi comportament.
Diferenţele de acest gen sunt des întâlnite în toate împrejurările de zi cu zi, pe stradă, în transportul în comun, chiar şi la şcoală
Aşteptările pe care vechea generaţie le are de la cea nouă sunt, deseori, înşelate, căci tinerii au uitat de vechi valori morale şi etice importante. La o scară largă, putem analiza comportamentul adolescenţilor şi ne putem da seama că nu e nici pe departe cel aşteptat.
Profesorii, având fiecare un respect deosebit faţă de materia pe care o predă, aşteaptă din partea elevilor seriozitate şi interes, în timp ce elevii vor libertate cât mai multă şi nu doar în exprimare, ci şi în comportament.
De multe ori acţiunile lor ajung la extrem, sfidând legile bunului simţ. Au rămas suspendate undeva, în neant, valori precum respectul pentru sine şi pentru cei din jur, ajutorul reciproc, consideraţia sau compasiunea. Dacă vremurile nu le-au permis să fie aşa cum şi-au dorit, să se exprime liber, să arate ceea ce îşi doresc, să-şi îndeplinească toate idealurile, dascălii aşteaptă din partea noastră curajul şi dorinţa de a face ceea ce ei nu au putut din pricina contextului istoric nefavorabil, forţa de a schimba ceea ce este greşit şi de a face sa prospere ceea ce este bun, spiritul inovator si originalitatea în a crea ceva diferit. Noi, însă, suntem dominaţi de nefastul principiu al majorităţii şi dacă unul încearcă sa fie altfel, ceilalţi vor avea grija sa-l aducă pe calea “cea dreapta”. Dascălii şi părinţii vor ca noi să reuşim, deoarece au făcut ceea ce era de competenţa lor, acum doar noi, prin autoeducare, prin dezvoltarea vocabularului şi a culturii putem să ne afirmăm. Şi-au folosit priceperea si experienţa pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele, pentru a ne forma. Aşa se simt ei împliniţi, prin reuşita noastră. Ar fi confirmarea că munca lor foloseşte la ceva practic, util, că a meritat să fie dascăli sau părinţi (poate singura lor satisfacţie). Tinerii îşi cunosc astăzi drepturile şi profită de ele într-un mod greşit. Ei înţeleg libertatea eronat şi o folosesc la fel, ca pe o dezorganizare, un haos. Replicile lor nu sunt demne de un tânăr licean, dând deseori dovadă de incultură şi chiar vandalism. Acesta este motivul pentru care generaţia noastră începe să fie socotită ca fiind una a inculţilor, a laşilor şi a infractorilor. Deşi puţini, există şi tineri care încă mai vor să facă ceva constructiv, care consideră că nu gloria, faima, banii ci cunoaşterea reprezintă salvarea lumii. Ei încă mai respectă principii precum dreptatea sau curajul, detestă falsitatea şi laşitatea; ştiu că vor putea protesta numai atunci când “bagajul” lor va fi complet, dar au speranţa că vor putea schimba ceva in lume prin luptă dreaptă (nu război pentru faimă, ci luptă a cunoaşterii), prin dorinţă de mai bine şi prin sete de îndreptare.
[Acasa] [Revista Altfel…]