Prof. Ileana Drăguşinoiu – Cu elevul la psiholog

Un interviu realizat de Andreea-Tatiana Năstase şi Natalia Nae

Rep.: Care este motivul pentru care aţi ales să profesaţi această meserie?
Prof. Ileana Drăguşinoiu: Am ales această profesie, deoarece sunt o persoană altruistă şi îmi place sa lucrez cu oamenii (în special cu elevi).
Rep.: Ce este consilierea?
I.D: Consilierea este o relaţie specială de comunicare,prin care părintele/elevul este ajutat să-şi identifice gândurile, sentimentele,comportamentul,să facă faţă problemelor cu mai puţină teamă şi tensiune.
Rep.: De ce există un cabinet de consiliere?
I.D: Cabinetul de consiliere şi asistenţă psihopedagogică există pentru a asista dezvoltarea personală a elevilor şi pentru a-i ajuta/învăţa să se ajute singuri.
Rep.: Cine poate veni la cabinetul de consiliere?
I.D: Toţi elevii liceului,părinţii lor şi cadrele didactice.
Rep.: Ce oferă cabinetul de consiliere?
I.D: Consiliere individuală şi consiliere de grup.
Rep.: Ce presupune o şedinţă de consiliere în cabinetul de psihologie?
I.D: Şedinţele se desfăşoară diferit,in funcţie de natura problemei celui consiliat.
Rep.: Înainte de prima şedinţă se încearcă o evaluare a personalităţii individului?
I.D: La începutul primei şedinţe de consiliere,desfăşor cu elevul câteva exerciţii de cunoaştere şi autocunoaştere în vederea evaluării personalităţii acestuia.
Rep.: Este o iniţiativă proprie de a se prezenta la psiholog sau vin
la recomandarea cuiva?

I.D: Majoritatea liceenilor se prezintă la cabinetul de consiliere din proprie iniţiativă. Există însă şi elevi care vin la îndemnurile diriginţilor.
Rep.: După prima şedinţă,în ce măsura individul este eliberat de anxietate? Ce se întâmplă în intervalul dintre două şedinţe?
I.D: Depinde de fiecare caz…
Rep.: Care sunt motivele din care se prezintă cel mai des elevii la dumneavoastră?
I.D: Foarte mulţi vin pentru cunoaştere/autocunoaştere,conflicte la şcoală cu prietenii, dificultăţi in luarea unor decizii, managementul timpului, stressul, orientarea carierei.
Rep.: Cât de greu le este să vă destăinuie ceea ce îi frământă?
I.D: În funcţie de temperamentul fiecăruia.
Rep.: De ce vin elevii la consiliere de grup?
I.D: Uneori,consilierea de grup este cea mai eficientă pentru probleme precum:timiditatea,stimă de sine scăzută…Grupurile pot da elevilor un ton de apartenenţă şi normalitate.
Rep.: Aţi întâlnit aici elevi care să aibă nevoie de consiliere şi să refuze să se prezinte la cabinet, gândindu-se „că ei nu sunt nebuni” sau să refuze să vă urmeze sfaturile,apelând la conceptul „nu mă învaţă pe mine doamna X ce să fac” (aşa cum se întâmplă adesea)?
I.D: Da, deoarece mulţi elevi confundă consilierea cu termenul de ” psihiatrie”;deşi de când lucrez în acest liceu am încercat să promovez activitatea cabinetului de consiliere şi a rolului acestuia.
Rep: Credeţi că persoanele care au nevoie de psiholog trebuie tarate într-un mod deosebit, sau sunt doar copii (în cazul nostru) care nu au cu cine să-şi discute neliniştile?
I.D: Toţi trebuie trataţi în acelaşi mod,fără a face diferenţe. Datorită lipsei de comunicare dintre părinţi şi copii, apar tot felul de probleme,cum ar fi: probleme afective, consum de
alcool,tutun,şi chiar tentativă de suicid.
Rep: De când s-a înfiinţat acest cabinet de psihopedagogie s-a redus numărul elevilor cu probleme din şcoala noastră?
I.D: Da,eu aşa cred.
Rep: În ce măsură vă implicaţi în problemele „pacienţilor” ?
I.D: Mă implic foarte mult în desfăşurarea unei şedinţe de consiliere; dar consilierea nu înseamnă o relaţie de prietenie,a trata clientul ca un doctor,a sfătui,a preda sau a judeca.
Rep: Cum vă simţiţi după ce ajutaţi un copil care avea într-adevăr nevoie să poarte o discuţie cu cineva şi să fie înţeles?
I.D: Odată cu ajutarea cuiva, vine şi liniştea sufletească. Serviciile oferite sunt gratuite şi
confidenţiale, aceasta fiind o regulă esenţială.
Rep: Este adevărat că deşi psihologia studiază psihicul uman,ne ajută mult şi sufleteşte?
I.D: Da,e adevărat.
Rep: Cum vi se par tinerii din ziua de azi?
I.D: Familia are un rol foarte important in educaţia tinerilor. Ar trebui să existe o unitate de cerinţe între şcoală-familie.Tinerii din ziua de azi sunt cu mult diferiţi de cei din generaţiile trecute,unii dintre ei uitând chiar şi de respectul de sine.
Rep: Dar părinţii lor?
I.D: Unii părinţi sunt receptivi la problemele copiilor,însă alţii consideră alte probleme ca fiind mult mai importante.
Rep: Din punct de vedere psihologic,ce credeţi că ar trebui schimbat pentru ca lumea în care trăim să se transforme într-o lume „mai bună”?
I.D: În primul rând ar trebui să învăţăm să-i ascultăm pe ceilalţi şi să ne acceptăm aşa cum suntem. Apoi, ar trebui ca tinerii, în special, să se informeze mai mult în domeniile
de care sunt interesaţi consultând diferite materiale (broşuri,cărţi, pliante). Şi nu ar mai trebuie să se pună atât de mult accentul pe nonvalori.
Consider că procesul de consiliere impune o relaţie specială între profesorul consilier şi elev, bazată pe deschidere, încredere, înţelegere, sinceritate,toleranţă, interes faţă de ceilalţi.
Succesul consilierii este asigurat de implicarea activă a ambelor părţi (consilier şi persoanele consiliate ) în realizarea unei alianţe autentice, bazată pe respect şi încredere reciprocă.

[Acasa] [Revista Altfel…]